Stunts:

Een oudejaarsvereniging probeert door middel van een stunt rond oud en nieuw aandacht te krijgen voor de (actuele) problemen die bij hen in het dorp spelen. Dit doen we door een voorwerp of object ongevraagd te lenen en deze tijdens oud en nieuw te onthullen aan hun dorp. Na de onthulling en eventuele aandacht van de media wordt het geleende object netjes en onbeschadigd weer teruggebracht naar de oorspronkelijke plek.

Hier onder vind je een overzicht van al onze stunt met het verhaal erachter.

Stunt 1997/1998:


Alle plaatsnaamborden van de nieuw te vormen gemeente Westerveld: In 1998 ontstond er een nieuwe gemeente in Drenthe. Diever, Dwingeloo, Vledder en Havelte werden één nieuwe gemeente. De naam was toen nog niet bekend.  Door middel van alle gemeenteborden van al die kleine dorpjes wilden wij de aandacht vestigen op de toekomstige nieuwe en grote gemeente Westerveld, waarbij de kleinere kernen niet ‘opgeslokt’ mochten worden.

Stunt 1997/1998
tiedzat-carnaval

Stunt 1998/1999:

‘Huizen in een kring’. Dit object werd ontvreemd uit de voormalige gemeente Vledder. Het kunstobject werd ontvreemd omdat je er meerdere dingen in kunt zien: Saamhorigheid, eenheid, uitbreiding, etc. In Zorgvlied stonden de nieuwbouwplannen op een lager pitje sinds de komst van de nieuwe gemeente Westerveld. Voor de lokale jongeren waren er weinig betaalbare woningen in Zorgvlied en omgeving, met name door de komst van het ‘Drenthenieren’ en mensen die de Randstad ontvluchten (waar wij niks tegen hebben, overigens). Nieuwbouw zou een betaalbaar alternatief zijn om jongeren vast te houden en de vergrijzing tegen te gaan. Op deze manier vroegen wij aandacht voor de nieuwbouw van betaalbare woningen.

Stunt 1999/2000:

Tijdens de wisseling van een millennium en eeuw lieten wij ons wederom horen. Allereerst kregen Zorgvlied, Wateren en Oude Willem een nieuwe identiteit, want daar zou het om draaien in de nieuwe eeuw. Deze werd door Tied Zat aangeboden aan de gemeenschap tijdens het millennium feest in Villa Nova. Het is samengesteld door een heus atelier, met behulp van het rijksarchief. De tabaksplant in de vlag verwijst naar de voormalige tabaksfabriek in Zorgvlied. De kleur van de vlag is ‘purper’. Met de stunt werd voor het eerst het landelijke nieuws gehaald, toen de Telegraaf op 28 december bericht maakte van het ontvreemde van een grote plastic koe van Milka. De reden dat wij de Milka koe ontvreemd hadden, was omdat de natuur het de komende jaren zal gaan winnen van de agrarische sector in onze omgeving. Dit zou meer toerisme met zich meebrengen, maar komen toeristen daadwerkelijk voor de natuur, of past een agrariër ook prima in dat beeld? Gaat de toerist straks nog echt vee zien, of alleen nog maar plastic koeien als deze?

tiedzat-carnaval

Stunt 2000/2001:

Een ouderwetse drukpers van Drukkerij Giethoorn in Meppel. Het Signaaltje (het lokale dorpsblad) werd bij deze stunt in het zonnetje gezet, voor het werk dat ze al tijden leveren. Met de geleende drukpers werd de redactie symbolisch een steuntje in de rug gegeven. We voegden daad bij het woord door een cheque te geven zodat ’t Signaaltje ook in de toekomst onze gemeenschap kan blijven voorzien van nieuws, activiteiten en andere zaken die spelen. In,  min of meer, dezelfde stijl als de drukpers werd tevens een mooie lantaarnpaal aangeboden aan de gemeenschap. Deze werd geplaatst op het dorspplein, op de plek waar vroeger ook altijd een lantaarnpaal stond.

Stunt 2001/2002:

Allerlei speeltuinobjecten werden uit de omliggende dorpen ontvreemd. Op deze manier probeerden wij aandacht te vragen voor het feit dat de gemeente Westerveld de komende jaren niet zal investeren in een speeltuin in Zorgvlied. Voor een leefbare omgeving voor kinderen vonden wij dit het minste wat er aanwezig moet zijn. Andere dorpen in de gemeente als Dwingeloo, Diever, Wapse en Vledderveen hadden voldoende luxe speeltuinen, en daarom werden daar objecten geleend om de aandacht op eerdergenoemde te vestigen. Daarnaast hebben we als Tied Zat de belofte gedaan om ons de komende jaren sterk te maken om alsnog een speeltuin te realiseren, desnoods op eigen kracht. Uiteindelijk is de speeltuin in 2006 gerealiseerd, met behulp van veel vrijwilligers. Inmiddels zijn er twee mooie speellocaties aan weerszijden van de Meester Onsteestraat, waar nog immer met veel plezier gebruik van gemaakt wordt.

tiedzat-carnaval

Stunt 2002/2003:

Dit jaar werd wederom het (landelijke) nieuws gehaald met de stunt: We hadden namelijk de Kameleonboot uit Terherne. Deze boot werd gebruikt voor de film ‘Schippers van de Kameleon’, een verfilming van het boek van wijlen H. de Roos. Hij werd ontvreemd, omdat bekend werd dat het natuurgebied rondom Zorgvlied, Wateren en Oude Willem ‘natter’ gemaakt zou worden, en de grondwaterstand dus verhoogd zou worden. Met een knipoog geven wij met deze stunt aan dat wanneer het zo doorgaat, wij binenkort alleen nog maar per boot onze dorpen kunnen bereiken. De stunt is in Terherne (bij het Kameleonmuseum) sportief ontvangen: Bij het terugbrengen werden we van de weg gehaald door Veldwachter Zwart, een personage uit de Kameleon-reeks. In het Kameleondorp werden we nog even tijdelijk in de cel gezet, erg leuk om deze reactie te zien!

Stunt 2003/2004:

In 2003 werd Bartje ontvreemd uit de Drentse hoofdstad Assen. Bartje is misschien wel het bekendste symbool van onze provincie, met onder andere zijn spreuk: ‘Ik bid nie veur bruune boon’n‘. In 2003 werd bekend dat een ondernemersclub uit Drenthe het symbool ‘een tijdje in de ijskast’ wou plaatsen. Een van de redenen zou zijn dat het imago van een arme landarbeider niet meer bij de uitstraling die de provincie na zou moeten streven past. Tied Zat speelde hierop in door Bartje te ontvreemden, en twee gouden klompjes terug te plaatsen. Bartje dook op foto’s op diverse plaatsen op (onder meer bij Grutte Pier), zodat hij weer in de picture kwam en op zou vallen. Op nieuwjaarsnacht werd Bartje op symbolische wijze onthuld: Hij werd uit de ijskast gehaald.

tiedzat-carnaval

Stunt 2004/2005:

In het Noorder dierenpark in Emmen werd een houten tijger ontvreemd, terwijl in Hilversum de gouden loekie ontvreemd werd. Dit had alles te maken met de reclame van Centraal Beheer, die de gouden Loekie gewonnen had met een reclame met daarin een safari-achtergrond en een leeuw. Omdat een leeuw niet voorhanden was, gingen we over naar een tijger die er wel stond in het Noorder Dierenpark. De toepasselijke tekst bij de stunt was: ‘vorige week gewonnen door centraal beheer, nu toch maar even Apeldoorn bellen?’. Op deze manier werd op ludieke wijze de reclame op de hak genomen, terwijl een knipoog werd gemaakt naar het wild dat steeds meer ruimte krijgt in de natuurgebieden rondom onze gemeenschap, wat mogelijk ten koste gaat van bewoners, boeren en verkeersveiligheid.

Stunt 2005/2006:

Van de regio Westerveld werd de zogenaamde ‘Bosbus’ geleend uit haar remise. Deze ouderwetse bus werd in de zomer ingezet om toeristen en bewoners te verplaatsen van Zorgvlied naar andere plaatsen in de gemeente Westerveld, vanwege het ontbreken van openbaar vervoer voorzieningen. Dit project werd in 2005 echter uit dienst gehaald, wat betekende dat onze dorpen wederom niet ontsloten waren in het openbaar vervoer. Met het stunten met de bosbus probeerden wij op ludieke wijze aandacht te vragen voor deze problematiek.

tiedzat-carnaval

 

Stunt 2006/2007:

Dit jaar werd in Tuk (nabij Steenwijk) de bekende klomp van ‘Mannenkoor Karrespoor’ ontvreemd. De klomp staat symbool voor de band, die bekende nummers uitbracht als ‘Mooi man’ en ‘Lekker op de Trekker’. De band is ontstaan in café de Karre in Tuk, welke inmiddels bekend is bij vele mensen in de regio. Tied Zat bestaat in 2007 10 jaar, en hierop werd ingespeeld met de tekst: ’10 jaar Tied Zat: Mooi man!’, waarbij dus verwezen werd naar het bekende nummer van Mannenkoor Karrespoor. Bij het terugbrengen van de klomp werden we door de eigenaar van Café de Karre uitgenodigd, wat tot een gezellige avond leidde. Ook hier vatte men onze stunt dus sportief op.

Stunt 2007/2008:

Dit jaar werd wederom het landelijke nieuws gehaald, met het laten verdwijnen van het ‘zwaartepunt van Nederland’ uit Putten. Midden in het bos ligt een grote steen met ring, waaraan je Nederland op zou kunnen tillen, waarbij het dan volledig in balans blijft. Als Tied Zat speelden wij in op de actualiteit, want 2007 was het jaar van Sonja Bakker, en de bijbehorende ‘balans’. Daarnaast speelt de kwestie met de zeespiegelstijging steeds vaker. Wat zou het toch mooi zijn als we Nederland op zouden kunnen tillen, verhogen en zo ook de komende eeuwen droge voeten blijven houden! Het terugbrengen van de stunt kon rekenen op vele landelijke en regionale pers, en we zijn zelfs nog in de ochtendshow ‘Evers staat op’ te horen geweest, op Radio538.

tiedzat-carnaval

Stunt 2008/2009:

Een ouderwetse houten Kano uit Emmeloord. Dit is een replica van een bootje die opgegraven werd bij de drooglegging van de Noord-Oostpolder. Afgelopen jaar is ons lid Stefan Blauw bij een motorsportongeluk zeer ernstig gewond geraakt (hij is inmiddels wonderbaarlijk hersteld), en vroegen wij ons af of we een stunt moesten uithalen. We vonden deze kano, in het teken van de ‘Tied Zat 8’, omdat wij zelf destijds met Stefan erbij met 8 leden waren. Deze is op het dorpsplein getoond, met alle acht leden erin.

Stunt 2009/2010:

Bij een nieuwbouwproject van van Wijnen in het centrum van Roden werden enkele kunststof koeien ontvreemd.  Deze stonden bij het nieuwbouwproject ‘de Helterbult’. Hier realiseert Van Wijnen een aantal nieuwe woningen, en deze koeien stonden er vanwege een oude Sage. Vroeger zou er ‘s nachts een kalf rondlopen op de Helterbult, die veel lawaai maakte met een ketel om zijn nek. De mensen waren een beetje bang voor, maar niemand heeft het kalf ooit gezien. Nu was hij dus terug op de Helterbult, waar hij als symbool dient voor het nieuwbouwproject. Voor ons waren deze beesten op twee manieren interessant: In 2008 zou immers nieuwbouwplan ‘Zorgvlied 2’ opgeleverd zijn, maar daar is tot op heden nog niks van te zien. Wij hebben de koeien alvast naar Zorgvlied gehaald, hopelijk volgt van Wijnen om er nu wel werk van te maken. Ten tweede waren de koeien voor het voetbalveld, wat inmiddels verkocht is. VV OZC blijft er dit seizoen nog spelen, maar gaat per volgend seizoen in Elsloo spelen. Dit omdat het veld en accommodatie afgekeurd is door de KNVB, en er in Elsloo kansen lagen voor een nieuwe accommodatie heeft de meerderheid van de leden hiermee ingestemd. In Elsloo zijn echter problemen om dit voor elkaar te krijgen met de gemeente. Wat er precies met het veld gaat gebeuren is nog onduidelijk, daarom hebben wij deze koeien voor een foto in het Dagblad van het Noorden op het veld gezet met de vraag: Graast er straks vee op de plek waar ooit voetbal werd gespeeld?

tiedzat-carnaval

Stunt 2010/2011: Geen stunt

Stunt 2011/2012:

Voor het nationaal instituut voor beeld en geluid op het mediapark in Hilversum werd een groot spandoek ontvreemd van de top 2000. Dit inmiddels zeer bekende radioprogramma wordt altijd de weken voor oud en nieuw uitgezonden vanuit een studio in dit gebouw. Wij hebben het spandoek ontvreemd om aandacht te vragen voor het slechte radio-ontvangst in onze regio. Sinds het instorten van de zendmast in Hoogersmilde (in juli!) is het ontvangst enorm verslechterd voor zowel radio via de ether als televisie via Digitenne. Hier zijn diverse mensen in onze gemeenschap afhankelijk van, omdat er geen kabel ligt in onze dorpen. Een tijdelijke noodmast in Assen heeft dit probleem niet of nauwelijks verholpen. Dit probleem duurt inmiddels al 5 maanden, wat in onze ogen onacceptabel is. Met het weghalen van het doek werd even het landelijke nieuws gehaald, op het NOS radio 1 journaal. Uiteindelijk is het doek teruggebracht bij het instituut voor beeld en geluid, waarbij men het sportief oppakte. We kregen een gratis tour door het instituut en de zogenaamde ‘experience’.

tiedzat-carnaval

Stunt 2012/2013: Geen stunt

Stunt 2013/2014:

Uit de brandweerkazerne van de vrijwillige brandweer in Diever werden beide dienstwagens (een vrachtauto en een busje) geleend. Deze kazerne was de nacht hiervoor (30 december) definitief gesloten door gemeente Westerveld, vanwege de bezuinigingen. Mede hierdoor konden de wettelijke aanrijtijden van de hulpdiensten voor het zogeneaamde ‘buitengebied’ van de veiligheidsregio, waar onze dorpen toe behoren, niet meer gegarandeerd worden. Tied Zat speelde hier op in, door dan ons zelf maar in staat te stellen branden te blussen, wanneer nodig, en namen daardoor de ‘overbodige’ wagens uit Diever mee.

tiedzat-carnaval

Stunt 2014/2015:

 De zogenaamde ‘hunetafel’ het Drentse Oosterhesselen. Dit kunstwerk werd op nieuwjaarsnacht aan de dorpsgenoten getoond op het dorpsplein in Zorgvlied. Op deze manier vragen wij op een ludieke manier aandacht voor de problematiek rond de Verwersweg. Deze weg is onlangs deels (het Drentse deel) herbestraat, maar het Friese deel is nog steeds erg slecht. Het is wachten op de eerste gewonden door een ongeluk vanwege de vele gaten op deze weg.

Overleg tussen beide gemeenten (Westerveld en Weststellingwerf) heeft tot op heden niks opgeleverd, en daarom hebben wij besloten ze een zetje in de rug te geven, door ze op deze manier op te roepen om om tafel te gaan met elkaar. De tafel werd getoond met de gezichten van de beide burgemeesters en verantwoordelijke wethouders, met alvast een paar klinkers op tafel, en een potje scrabble. Hierbij was het woord Verwersweg zonder klinkers neergelegd, en deze liggen voor de betreffende bestuurders, die nu dus aan zet zijn om nieuwe klinkers te plaatsen.

Stunt 2015/2016:

Ditmaal werd een zilveren vredesduif uit het Drentse Tynaarlo geleend, om mensen op te roepen zich in te zetten voor vrede en verdraagzaamheid, waar ook ter wereld! Ook met het oog op de vluchtelingenstroom roepen we eenieder op om verdraagzaam te zijn, en deze mensen waardig onderdak te bieden. Tied Zat meent dat de toegenomen onverdraagzaamheid onze samenleving verbrokkelt en heeft daarom met deze vredesduif de boodschap kracht bij proberen te zetten.

De zilveren vredesduif werd van zijn 1,70 meter hoge sokkel gehaald op het industrieterrein Vriezerbrug in Tynaarlo. Zonder opgemerkt te worden werd het kunstwerk vervolgens naar Zorgvlied vervoerd, waar hij op nieuwjaarsnacht dus getoond werd, onder meer onder het toeziend oog van RTV Drenthe. De duif had een envelop om zijn nek met een boodschap die een dorpsbewoner voordroeg. De vredesduif riep in het vredige Zorgvlied op tot vrede en verdraagzaamheid, waar ook ter wereld. We zijn allemaal mensen, en moeten het dus met elkaar doen. Ondanks de verschillen blijven we mensen van vlees en bloed, ook vluchtelingen die we in Nederland een waardige opvang moeten bieden.

tiedzat-carnaval

Stunt 2016/2017:

Uit het Melkwegpad in Hooghalen, op de wandelroute naar voormalig Kamp Westerbork, werd een vier meter grote zogenaamde ‘fluisterschotel’ ontvreemd. Op deze manier werd aandacht gevraagd voor het slechte ontvangst/bereik met de mobiele telefoon in onze omgeving. Op sommige plekken is het zelfs niet eens mogelijk om 112 te bellen in een noodsituatie. Daarom kan deze fluisterschotel, waarmee je normaal een ‘kraakheldere verbinding met elkaar tot stand kunt brengen’ in het melkwegpad, zijn steentje bijdragen om dit ontvangst/bereik te verbeteren. En dat is in onze omgeving meer dan welkom!

De ludieke actie is ook een oproep aan de burgemeester en mobiele providers om de beloofde verbetering van de ontvangst daadwerkelijk, op korte termijn, te realiseren!

2017/2018 Indianen van Slagharen

tiedzat-carnaval

2018/2019 Boer en zijn ploeg

2019/2020 Geen stunt i.v.m. corona

2020/2021 Geen stunt i.vm. Corona

2021/2022 Geen stunt

2022/2023 Draak uit Norg

Stunt 2022/2023 Draak uit Norg
tiedzat-carnaval

Stunt 2016/2017: Uit het Melkwegpad in Hooghalen, op de wandelroute naar voormalig Kamp Westerbork, werd een vier meter grote zogenaamde ‘fluisterschotel’ ontvreemd. Op deze manier werd aandacht gevraagd voor het slechte ontvangst/bereik met de mobiele telefoon in onze omgeving. Op sommige plekken is het zelfs niet eens mogelijk om 112 te bellen in een noodsituatie. Daarom kan deze fluisterschotel, waarmee je normaal een ‘kraakheldere verbinding met elkaar tot stand kunt brengen’ in het melkwegpad, zijn steentje bijdragen om dit ontvangst/bereik te verbeteren. En dat is in onze omgeving meer dan welkom!

De ludieke actie is ook een oproep aan de burgemeester en mobiele providers om de beloofde verbetering van de ontvangst daadwerkelijk, op korte termijn, te realiseren!